Hoe organiseer ik een hackathon?

Een vraag die wij regelmatig krijgen is: “Hoe organiseer ik een hackathon?” en laten wij daar nu net ervaring mee hebben! In deze blog leggen we je uit hoe je een hackathon organiseert en waar je aan moet denken. We gaan ervan uit dat je al weet wat een hackathon is maar je kunt meer over lezen op deze pagina: Wat is een hackathon?

Waarom een hackathon?

Als je Simon Sinek kent dan snap je ongetwijfeld waarom we beginnen met de “Waarom” vraag. De reden dat je iets doet is van groot belang. Met een hackathon kun je in korte tijd een oplossing vinden voor een probleem. Door in teams over het probleem te brainstormen komen er meerdere innovatieve oplossingen voor het probleem. Een hackathon werkt niet alleen goed voor het oplossen van problemen maar kan ook ingezet worden om een idee verder uit te werken.

Voorbereiding van een hackathon

Een hackathon organiseren is veel werk en dat doe je liever niet alleen. Daarom is het goed om te beginnen met het opzetten van een team. Vele handen maken licht werk. Daarnaast is het ook veel leuker om het samen te doen. De grootte van je team is natuurlijk afhankelijk van de grootte van het evenement. Zo vergt een hackathon voor 25 deelnemers minder werk dan een hackathon voor 250 deelnemers. Logisch.

Mocht je nog geen onderwerp of thema hebben, dan is het goed om daarmee te beginnen. Het werkt voor ons altijd goed om hier een brainstormsessie aan te wijden waar je de fantasie de vrije loop laat. Na deze sessie heb je ongetwijfeld een flinke lijst met potentiële onderwerpen. Maak vervolgens een shortlist met de beste drie ideeën en ga vanuit daar kiezen. Dit kun je doen door te stemmen met je team. Als het een hackathon voor je eigen organisatie betreft kun je ook intern laten stemmen. Op die manier creëer je alvast draagvlak voor de hackathon en dat komt de kwaliteit van de hackathon ten goede. Vervolgens kun je kijken naar de inhoud en het aantal gewenste deelnemers.

Wat is een hackathon?

Wat moet je allemaal regelen voor een hackathon?

  • Een locatie waar groepspresentaties gegeven kunnen worden. Bij voorkeur met een beamer.

  • Verschillende ruimtes waar de groepen kunnen werken

  • Deelnemers

  • Brainstormmaterialen per groep

  • Energizers om de groep tussen het werken door energiek te krijgen en te houden

  • Eten/drinken of catering

  • Een dagvoorzitter of iemand die de hackathon leidt

  • Begeleiders/facilitators die de groepen helpen

  • Dagplanning

  • Openingspresentatie

  • Jury om de ideeën aan het einde van de hackathon te beoordelen

  • Fotograaf (zelf foto’s maken is natuurlijk ook een optie)

Afterparty

Een hackathon is natuurlijk ook een uitgelezen kans om wat PR voor je organisatie te doen. Je kunt laten zien dat je vooruitstrevend bent en nieuwe plannen ontwikkelt. Een goede manier om dat te doen is door je verhaal te delen in vorm van een blog, social media post of video. Na de hackathon is het fijn om feedback te krijgen van de deelnemers. Hiervoor kun je een korte enquête maken met bijvoorbeeld Google Forms. Voor de deelnemers is het ook leuk om te horen wat er met de uitkomst van de hackathon is gedaan. Daarom is het goed om tenminste één update te doen richting de deelnemers.

Een hackathon laten organiseren?

Je hebt een goede indruk gekregen van wat het organiseren van een hackathon inhoudt. Je kunt er ook voor kiezen om de hackathon (deels) uit te besteden aan een gespecialiseerde partij. Zo haal je meteen kennis en kunde in huis en hoef je niet bij nul te starten. Wij adviseren en organiseren graag een hackathon met jou! Wij hebben al tientallen hackathons georganiseerd voor zowel bedrijven als overheid. Door onze ervaring weten we wat er nodig is om je hackathon tot een succes te maken en stemmen we de hackathon af op jouw doel. Hier kun je enkele hackathon voorbeelden vinden.

Interesse? Neem contact op en wij gaan graag in gesprek over jouw hackathon.

Benieuwd hoe je een hackathon organiseert?

Ontvang onze gratis tips in je mailbox

Ja, dat wil ik!

Geschreven door : Fred Vermeij

Leave A Comment