Wat is een hackathon?

Een hackathon, wat is het nu precies? De afgelopen jaren zijn hackathons steeds populairder geworden. Deze events dan ook steeds vaker in het nieuws. In deze blog vertellen we meer over de exacte definitie, achtergrond en invulling van hackathons. Weet je al wat een hackathon is en wil je meer weten over de organisatie ervan? Dat kan! Hier kun je meer over lezen op deze pagina.

Hackathon: de definitie

Laten we beginnen bij de definitie hackathon. Van origine komt dit event uit de IT-wereld. Hier is de naam hackathon uit voortgekomen. Hackathon is een samenstelling van “hack” en “marathon”, waarbij we met hacken in dit geval niet illegale computer activiteiten bedoelen. Concreet betekent het dat je tijdens een hackathon ingewikkelde vraagstukken en/of problemen hacked om binnen een bepaalde tijd (soms wel een marathon van 24 uur) tot een oplossing te komen.

Het nut van een hackathon

Nu we de definitie hebben toegelicht willen we ingaan op het nut van het organiseren van een hackathon. Het doel van een hackathon is het vinden van een antwoord of oplossing van een vraag of probleem. Of het nu gaat om een maatschappelijk vraagstuk of het oplossen van een ingewikkelde business casus; een hackathon is in veel gevallen de oplossing. Daarnaast kan een hackathon bijdragen aan:

  • Nieuwe inzichten van externe en specialisten waarmee je een tunnelvisie voorkomt.

  • Draagvlak binnen de organisatie creëren voor een specifiek probleem en bijbehorende oplossing, door een hackathon te organiseren met meerdere afdelingen.

  • Een positief teamgevoel, omdat je tijdens een hackathon als een hecht team aan de slag gaat met een casus.

Wat is een hackathon?

Hoe ziet een hackathon eruit?

Een standaard beeld dat mensen van een Hackathon hebben is een zaal vol met mensen die dagen achter elkaar gefocust aan het werk zijn achter hun laptop. Je ziet dit vooral veel bij hackathons in de IT-wereld. Past dit niet bij je organisatie of vraagstuk, dan kan de invulling er ook anders uitzien.

Afhankelijk van het vraagstuk en de verwachte uitkomst kan de duur van een hackathon variëren van 2 tot wel 48 uur. Het aantal deelnemers kan verschillen van 6 tot wel +500. Het belangrijkste is dat je het programma afstemt op de behoefte en omvang van de hackathon. Bij ons is de hackathon meestal opgebouwd uit de volgende onderdelen:

  • Brainstormen

  • Discussie (mash-up brainstorm output)

  • Bouwen aan de oplossing

  • Teampresentatie oplossing

Hackathon voorbeelden

Wellicht de dagelijks meest gebruikte uitkomst van een hackathon is de Facebook like-button. In de beginjaren van Facebook was het doel om meer onderlinge betrokkenheid creëren binnen het netwerk. Tijdens een hackathon werd de like-button bedacht, gebouwd en gelanceerd!

Zelf hebben we ruime ervaring met het organiseren van hackathons dit hebben we onder andere morgen organiseren voor: MijnDomein, EO en Coalitie Y. Bekijk hier meer hackathon voorbeelden.

Een hackathon laten organiseren door Social Hackathon?

Hopelijk heb je een goede indruk gekregen over wat een hackathon is. Je kunt een hackathon zelf organiseren of er voor kiezen om de organisatie van de hackathon (deels) uit te besteden aan een gespecialiseerde partij. Zo haal je meteen kennis en kunde in huis en hoef je niet bij nul te starten. Wij adviseren en organiseren graag een hackathon met jou! Wij hebben al tientallen hackathons georganiseerd voor zowel bedrijven als overheid. Door onze ervaring weten we wat er nodig is om je hackathon tot een succes te maken en stemmen we de hackathon af op jouw doel. Interesse? Neem contact op en wij gaan graag in gesprek over jouw hackathon.

Benieuwd hoe je een hackathon organiseert?

Ontvang onze gratis tips in je mailbox

Ja, dat wil ik!

Geschreven door : Fred Vermeij

Leave A Comment